Als Rob Wijnberg een filosoof is ben ik een vliegend varken

Screen Shot 2016-12-19 at 12.55.24

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst werd mij dit filosofische meesterwerkje toegestuurd, gepend door mijnheer Wijnberg: ‘Zo ontstaat de illusie dat je de wereld begrijpt.‘ De titel klinkt tegenstrijdig – als het een illusie is dat we de wereld begrijpen, hoe kan Wijnberg dan zo stellig in zijn titel beweren dat hij de wereld begrijpt? ‘Een klassieke relativistische paradox’ zou de intellectueel zeggen. ‘Als het ruikt naar stront is het waarschijnlijk stront’ zou de boer zeggen.

Wijnberg begint met een quote van Nietzsche: “Ieder begrip ontstaat door het gelijkstellen van het ongelijke.” Een redelijke quote. Nietzsche adresseert de onmogelijkheid van taal om tot perfecte waarheid te komen. Taal is een verzameling symbolen, zegt Nietzsche, één blad is het andere blad niet. Als Wijnberg het hierbij zou laten dan was er niks aan de hand. Let op je woorden, je kan er wel eens naast zitten is een prima moraal. Maar Wijnberg kan het niet laten Nietzsche door de linkse mangel te halen en trekt er een wel heel vreemde moraal uit:

“Nu is dat in de meeste gevallen niet zo erg. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je alle bomen en alle bladeren over één kam scheert. Problematisch wordt het alleen wanneer je bedenkt dat we dit ook aan de lopende band met mensen doen.

Grieken.
Allochtonen.
PVV’ers.
Bankiers.

Door een Nietzscheaanse bril denk je opeens: wie houden we hier eigenlijk voor de gek?”

Je lezers, wellicht?

Nietzsche had zelf in ieder geval geen enkel probleem om met generalisaties zijn punt over te brengen. Zo schreef hij dat Jezus een 2000-jaar complot was van de Joden was om de elite omver te werpen. Over Duitsers schreef hij dat overal waar ze kwamen ze cultuur kapot maakten. En wie kan natuurlijk vergeten wat Nietzsche over vrouwen schreef: hij noemde ze theatrale wezens die niet in staat tot vriendschap waren. Hij vergeleek ze met katten en vogels. Of koeien, op hun best. Die Nietzscheaanse bril toch!

Nietzsche zegt nergens iets dat ook maar enigszins lijkt op ‘niet generaliseren dat Grieken lui zijn.’ Integendeel, Nietzsche zou het als eerste bombastisch van de daken schallen. Nietzsche begreep namelijk de functie van taal: om informatie over te brengen en daarmee de waarheid te benaderen. Het feit dat een begrip ontstaat door het gelijkstellen van het ongelijke betekent dat elk begrip een benadering van de waarheid is. Anders dan Wijnberg’s leugen dat elk begrip een illusie is.

Screen Shot 2016-12-19 at 13.17.32

Verschillend.

Niemand wordt boos als ik bladeren over één kam scheer. Men zal het mij juist in dank afnemen als ik accuraat groepen bladeren samenvat in plaats dat ik één voor één benoem. Dat is de functie van taal: effectief informatie overbrengen. In dezelfde zin is het woord PVV’ers heel accuraat om de mensen samen te vatten die op de PVV stemmen. Grieken is eveneens een prima woord om bewoners van Griekenland te omschrijven en per extensie geldt hetzelfde voor de generalisatie dat de gemiddelde Griek liever aan een strandje Tzatziki eet en Ouzo drinkt dan dat hij een 40-urige werkweek maakt. Mediterrane genen. Bankier is een prima woord voor iemand die hoog in het management van een bank zit. Allochtoon is een prima woord voor iemand die niet Nederlands is. Per extensie is Islam prima te generaliseren als een religie van oorlog en haat. Per extensie zijn Turken en Marokkanen prima te generaliseren als immigranten die agressiever en dommer zijn dan Aziaten en Nederlanders.

Al met al is inmiddels duidelijk dat Wijnberg ons niks leert over de ongrijpbaarheid van waarheid. In plaats daarvan misbruikt hij Nietzsche om ons typische linkspraat te brengen: ‘Maakt u zich vooral geen zorgen over de immigranten die Nederland binnenstromen. Hier is niks te zien en het is racistisch, haatdragend en xenofoob om er nogmaals over te beginnen! Tsja, ofwel realiteit is racistisch ofwel Wijnberg is erg veralgemeniserend als hij mij een racist noemt. Die paradox zal hem zelf waarschijnlijk de rest van zijn leven ontgaan.

We kunnen Wijnberg’s oplichterij verwachten door te kijken naar zijn positie als redacteur en journalist van linkse media. Middelstroom media liegt, zowel in Nederland als in de Verenigde Staten. Wijnberg is een kind van de New York Times, de New York Times liegt, ergo Wijnberg liegt. En net als de New York Times praat Wijnberg zin voor zin de partijlijnen van de priesters in Harvard na. Dit maakt van hem een journalistische priester, geen filosoof. Rob noemt zichzelf een filosoof in dezelfde zin dat een prostituee zichzelf een actrice noemt. En ik ben een vliegend varken.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.