Populist 1 noemt populist 2 een populist, Den Haag door het lint

PvdA lijsttrekker Asscher noemde VVD lijsttreker Rutte een populist. Verschrikkelijk natuurlijk, want zulke demagogische termen zijn normaliter alleen gereserveerd voor mensen die Erger Zijn Dan Hitler (lees: Wilders). Asscher is op het matje geroepen, heeft diepe spijt van zijn woorden getoond en heeft de zegelring van Rutte innig gezoend.

In principe had Asscher helemaal gelijk. Rutte is een populist. Probleem is dat Asscher dat zelf ook is. En Klaver. En Pechtold. En elke andere Haagse mooiprater. Letterlijk iedere Nederlandse politicus op het blauwe pluche is een populist. Dit is het centrale probleem van een democratie: een politicus wordt niet beoordeeld op zijn effectiviteit maar op zijn populariteit. Politici zitten voor hun werk 24 uur per dag, 7 dagen per week vast in Big Brother en acteren non-stop hun rol uit. Glimlachen naar de camera, charismatisch voor de kiezertjes thuis, nooit publiekelijk gezicht verliezen. Iedereen doet er aan mee, kan niet anders dan eraan meedoen, want anders geen stemmen. Je hoeft alleen maar te kijken naar de versplintering van de partijen om te zien dat elke politicus de hete adem van zetelverlies in zijn nek voelt. De overleveraars zijn per definitie populistisch.

De reden dat het politiek engagement zo geshockeerd is van Asscher’s uitspraak is dat hij erop wijst dat de premier geen kleren aan heeft. Probleem is dat geen enkele Nederlandse politicus kleren aanheeft, op Wilders na, die een Moskee-Is-Niet-Okee boxershort draagt.

Dit bericht is geplaatst in Politiek. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *